De afgelopen weken konden jullie onze reis doorheen Noorwegen al meevolgen via IG en hier op de blog (hier en hier om precies te zijn 😉 ). Niet moeilijk ook, want ik heb het zo goed als door jullie strot geramd. #sorrynotsorry
Dat het daar geweldig mooi is en een indruk van ‘k zal u gaan hebben op u nalaat, moet ik waarschijnlijk al niet meer vertellen. Al zou ik het tot in de oneindigheid kunnen blijven herhalen. No problem what-so-ever. Om maar even een voorbeeld te geven: minstens om de 2 dagen zegt er wel één van ons twee (Husband and me that is) tegen de andere dat ie terug wilt naar Noorwegen. Ik moet er dus geen tekeningske bij maken.
Maar dat wisten jullie natuurlijk allemaal al.
Net zoals wij iets of wat al wisten waar we naartoe zouden gaan en hoe we het zouden doen. Want lang leve het internet enzo.
Maar blijkbaar kan het internet u bijlange niet àlle info geven die je nodig hebt. Who would’ve thought?!
Want wat als je met huisdieren reist? En/of een big ass camper zoals die van ons? En is Noorwegen ook echt wel zo duur als iedereen beweert?
Hebben wij enkele weetjes en tips die wij op voorhand to-taal niet wisten eens opgelijst voor jullie? Yep.
Delen wij hier ook wat dat tripke ons gekost heeft? ’t Zal wel zijn. Want al die ‘Naar Noorwegen op reis?! Da’s daar toch keiduur?!’ en ‘Ge gaat verschieten, zenneuhhhhh!’ helpen u geen reet verder als je beslist naar Noorwegen te reizen. Wel cijfers.
Maar evengoed random statistieken deel ik hier efkes. Want wij zijn van de cijferkes. En vinden dat leuk om bij te houden. En wij zijn ook van de #freaks enzo. Dat ook.
Tips en weetjes
◊ Noorwegen is dan misschien wel duur om door te reizen (we’ll get there soon…), maar in ruil daarvoor krijg je dan wel overal gratis openbare toiletten (ik vind dat kei-belangrijke info, jawel) en bijna overal gratis parkings.
En willen we het alstenblieft eens hebben over de properheid van said openbare toiletten? I kid you not, maar die zijn daar over het algemeen netter dan de doorsnee wc in uw stamcafé of het restaurant waar je op zaterdag uwen steak-friet gaat eten hier in België.
Reis je rond met een baby? No worries, zo goed als alle toiletten zijn goed voorzien om stinkende kaka/pipi-pampers te verversen. Zo kan je tenminste rondreizen in een fris ruikende auto/camper ipv in een rijdende rioolput.
◊ Wil je het echte(re) Noorwegen zien, dan zal je er ook iets voor over moeten hebben. In kilometers en uren dan. Want het zuiden is een pak toeristischer en commerciëler dan het midden en het noorden. Van zodra je meer naar het midden trekt (de regio waar wij zo goed als de hele reis geweest zijn), ervaar je ook meer en meer waarover iedereen het heeft als ze over ‘het ongerepte, wilde en desolate Noorwegen’ hebben.
De natuur wordt mooier en ruwer, de wegen smaller, de toeristen minder en de wereld een beetje (veel) stiller en zen.
◊ Ben je het type ‘ik boek een week in een resort in Turkije en kom niet uit mijn strandzetel met mijne Story/Dag Allemaal/Flair/… behalve dan voor een tripke naar de lokale shopping mall‘? Doe dan geen moeite en bespaar u de centen. Door Noorwegen trekken zal niet echt uw ding zijn dan. Naar Noorwegen reis je vooral om in de natuur te zijn en volop buitenactiviteiten te doen (lees: kajakken, hiken, klimmen, …). Natuurlijk heb je er ook prachtige steden om te bezoeken (Bergen, Oslo, Stavanger, …), maar dan spreken we ook niet echt meer over ‘gaan rondtrekken door Noorwegen’ ook, hè…
Een hemel op aarde voor mensen zoals wij die grootsteden het liefst mijden als de pest en zichzelf zoveel mogelijk willen onderdompelen in de groene en wilde natuur, anderen vinden er dan weer niks aan.
Maar whatever rocks your boat, hè, gasten.
◊ Het is dus met andere woorden weg van wat je gewend bent. Byebye luxe en onbeperkte toegang tot douches en wasmachines en alles wat een mens eigenlijk standaard als vanzelfsprekend vindt en blablabla. Want regelmatig wildkamperen is ook: ofwel regelmatig douchen met uw buitendouche ofwel helemaal niet douchen en u geen hol aantrekken van hoe je eruit ziet.
Kledij wordt al eens geselecteerd volgens de ‘snuffel-techniek’: stinkt het niet (te veel), dan kan het nog een dag mee.
En uw geliefde wifi wordt vervangen door mobiel netwerk. Chance’ke: ook in Noorwegen kost dat niet meer dan in België.
Geen chance’ke: op sommige plekken is er 0.0 ontvangst. En als je nog geen mobiel internet hebt, is het tegen uwe rekker (zoals bij onze koters).
◊ Laat nu net dat laatste een heikel punt geweest zijn voor onze 3 pubers in de wildernis van Noorwegen. Specifiek: de boys.
We gaan er niet over zeveren, reizen met pubers is niet altijd een pretje. Waar ze tot een jaar geleden in alles meegingen, echte buitenratten waren, de wereld nog sneller dan Husband en mezelf wilden ontdekken en zó vuil thuis kwamen dat we ze met geen tang wilden aanraken, zijn ze nu veranderd in, soms tot op het snobistische af, pubers die vergroeid zijn met hun gsm.
En daar heb je meteen de reden: een combinatie van de puberteit en die scherm-woede.
Effe dikke pech voor die arme pubers dat die opgroeien met (stief-)ouders die een gloeiende hekel hebben aan alles dat ook maar enigszins in de buurt komt van schermverslaving en snobisme en die het liefst van al 24/7 buiten in de natuur zitten. Met hun roedel.
Duw die combinatie iets meer dan 2 weken in een camper in de wilde natuur van Noorwegen met beperkte toegang tot internet en schermpjes en je weet het wel…
Heb jij ook zo’n pubers, denk dus niet dat je 2 weken aan een stuk Kumbaya-gewijs rond een kampvuur gaat zitten jodelen met hen. Ze gaan u met momenten haten (en gij hen. Geef maar toe.) en de oren van uwe kop zagen dat ze liever in een luxe-resort zitten aan een zwembad met unlimited wifi (wat ze overigens nog nooit hebben gedaan).
Ge zijt niet The Kelly Family.
Ge gaat vloeken. Zij ook.
Maar hou vol, er zijn pubers die het maar niks vinden en er zijn pubers die het geweldig vinden.
En dan heb je die pubers die het ooit geweldig vonden, maar die nu gewoon efkes terug een wake-upcall nodig hadden. Which we gladly delivered…
◊ Wat ik op voorhand één van de moeilijkste zaken vond, was inpakken. Na enkele jaren naar Italië te gaan, waar het gemiddeld 30 graden was iedere keer, was deze keer toch wel een uitdaging. Het blijft Noorwegen. Da ligt ferm in het noorden. Obviously.
Eén van de beste tips die ik kan meegeven is dan ook: neem kledij mee voor ALLE seizoenen. Voorzie je op alle weersomstandigheden. Echt.
Zo vertrokken wij op een dag ’s ochtends in T-shirt en short, in de zon en met temperaturen van in de 20 graden om enkele uren later dikke truien, lange broeken en sjaals aan te doen, om weer enkele uren later onze regenjassen en petten uit de kast te moeten sleuren.
Het hoort allemaal bij de charme van Noorwegen 😉
◊ En wandelschoenen. Mensen, koop u deftige wandelschoenen. Ik heb mensen zien sukkelen op Nike-sneakerkes tijdens hikes. Ik lag om van het lachen, zij waarschijnlijk van de pijn.
Het trekt op geen reet, maar uw voeten en enkels gaan u dankbaar zijn.
◊ Koken in een camper doe je op gas. Lpg dus. Van zodra je ergens een tankstation ziet waar je dit kan bijtanken, doe het dan. Ze zijn dun gezaaid in Noorwegen. Heel dun gezaaid.
En we weten allemaal hoe ik ben als ik honger heb #hulkmodus
◊ BigButt-Chanel gaat standaard mee op reis. Punt. Ik stel mij daar zelfs geen vragen meer bij. Het is een vanzelfsprekendheid.
Voor de Noren is het dat dus niet. Trek je naar Noorwegen en neem je je geliefde viervoeter mee? Verwacht je dan aan veel ‘ikke’.
Da’s Noors voor ‘neen’.
Zo goed als nergens mag het beest binnen. Nu, in musea enzo is dat nog niet zo heel vreemd, dat is in Italië ook niet mogelijk en zij zijn dan weer geweldig hondvriendelijk, maar als je zo goed als geen enkel restaurant binnen mag, tot bij sommige zelfs niet op het terras, ga je je toch wel eens afvragen wat ze überhaupt tegen honden hebben.
Reizen met je viervoeter staat dus gelijk aan weinig restaurantbezoekjes.
◊ Nu, ge kunt dat jammer vinden. Of eigenlijk niet zo. Want het gemiddelde restaurant in Noorwegen is niet zo geweldig. Driekwart van de horeca bestaat uit pizzeria’s, Chinese restaurants en fastfood-brol. Alles dus dat geïmporteerd is, niet te vreten is en het enige dat enigszins betaalbaar is.
Wil je echt goed eten voorgeschoteld krijgen, dan ga je dat vinden in de betere restaurants, maar ga je daar ook voor betalen.
Zelfs al laat je de, alom gekende, dure alcohol links liggen…
◊ Koffie vind je dan weer overal. Mede-koffieleuten aller lande, tussendoor een kop koffie gaan drinken is dus ab-so-luut geen probleem.
En voor een deftige prijs.
Meestal nog eens in de meest gezellige bars, of op gezellige locaties, te vinden.
Is hij lekker? Neeje. Koffie wordt daar standaard met een ouderwetse koffiemachine gezet die je dan kan bijtanken uit een thermos. Wel duust punten voor charme. Dat dan weer wel.
Naar Noorwegen ga je dus niet op ‘culinaire rondreis’… 😉
◊ Waar ze dan weer geweldig goed in zijn is hun skollebrod, kaneelbollen, viscake en hun typische Noorse platte broodjes (in ’t Zweeds ‘kaka’. Nu ik dat in uw hoofd heb geplant, kunt ge dat nooit meer vergeten…).
Om uw vingers bij af te likken, zo goed.
◊ …en het gevoel van veiligheid dat ze u geven. Als ik in België alleen thuis ben of ergens heen ga, zou ik bekan een ketting rond mijn huis leggen en 24/7 bewaking aan mijn deur neerplanten. In Noorwegen laat je de helft van de tijd gewoon uw deur wagenwijd open staan.
Spullen op de camping buiten laten terwijl jij een hele dag weg bent? No problem!
Gelijk waar wildkamperen met uw koters? Doe maar, ge gaat slapen als een roos.
Sociale controle, mensen. Volgens mij de beste.
◊ En als je echt wilt socializen, vraag dan aan de locals wat de beste route is om op uw volgende bestemming te raken. Noorwegen is geen evidentie om door te reizen, want veel water en veel bergen = veel ferry’s, tunnels en/of bruggen.
De locals kunnen u meestal beter informeren dan gelijk welke website over welke route de meest praktische en voordelige is om ergens te raken.
◊ Dat gezegd zijnde: zoek goed uit of je zeker geen ferry kunt nemen ipv een brug als je over water moet om op je volgende bestemming te raken (bij gebrek aan een local bijvoorbeeld).
Ferry’s zijn meestal goedkoper.
Zo reden wij in de heenreis over de Sontbrug die Denemarken en Zweden verbindt. Kostprijs: € 123.
In de terugreis namen we de ferry. Kostprijs: € 107
Voor die € 123 hebben we natuurlijk wel een keitoffe ervaring extra opgedaan want dat die Sontbrug wel een specialleke is natuurlijk.
Wel een kostelijke ervaring, maar soit… Want niet alleen is ze duurder dan de ferry, je rijdt ook nog eens zoveel kilometers extra doorheen Zweden en Denemarken. You do the math…
◊ Noorwegen is wel wat duurder dan pakweg België, maar als het op kamperen aankomt valt het al bij al nog goed mee. Campings in Noorwegen zijn niet echt duurder dan ergens anders.
Ze zijn bovendien allemaal ook echt netjes èn nog eens uitgerust van een keuken waar je gebruik van kan maken. Trek je dus met je tent doorheen Noorwegen en heb je twee weken kakweer? Geen paniek, ge moet uw patatjes niet in de regen staan koken, ge kunt ze in de keuken van de camping koken 😉
◊ Geen goesting om op een camping te staan? Je kan zo goed als overal kan wildkamperen. (Tot op de meest mooie plekjes. Wij hebben er zo echt pareltjes ontdekt…)
Behalve dan op die plekken waar expliciet staat aangeduid dat het verboden is om te wildkamperen…
◊ Wil je rondreizen, maar heb je geen eigen camper en moet je één huren (of ben je van plan één te kopen)? Probeer dan één te vinden die MINDER lang is dan 7 meter. Iedere ferry die je neemt (en het zijn er wat) is goedkoper.
◊ Probeer tijdens het uitstippelen van je route zoveel mogelijk ook aan het reizen zèlf te denken. Neem de scenic routes, kijk rond en stop op regelmatige basis om het allemaal in je op te nemen.
Door een land reizen is ook het rondrijden op zichzelf.
Facts & figures
◊ Op 16 dagen reden wij een whopping 4809 km samen.
◊ Dat dat goed was voor bekan 66 uren effectief rijplezier.
◊ Ondertussen reden we ook nog eens door de langste autotunnel ter wereld, de Lærdalstunnel.
◊ … en parkeerden we de camper op 6 ferry’s om de reis te kunnen verder zetten…
Maar hoeveel kost al dat rondrij-plezier nu eigenlijk? Geen kat die het u waarschijnlijk zal willen zeggen. Bullshit, zeggen wij, want als jij morgen met uw 3 koters dezelfde reis doet, weet je meteen ook hoeveel wij er ongeveer voor betaald hebben. Waarom daar dan altijd zo geheimzinnig over doen, vinden wij.
Het internet staat vol reisinfo over Noorwegen, maar dàt vind je dan weer net niet.
Awel, hier wel…
◊ De gemiddelde prijs voor een camping die wij betaalden was €43 per nacht (elektriciteit, wifi, water inbegrepen).
Dat is dan voor 5 personen en een hond gerekend. Dat wij in de ‘duurdere’ klasse vallen dus met mijnen grote roedel.
Maar is dat ook zo duur? Als je eens een rondreis door Italië hebt gedaan met een camper weet je: nee, dat is niet duur.
Vind je dat alsnog te duur, in Noorwegen kan je geweldig goed wildkamperen. Kost je geen eurocent. Af en toe eens je water bijvullen/lozen in tankstations (of eventueel op een camping voor een klein bedrag) en that’s it.
◊ Op restaurant (een goed dus) gaan zal je gemakkelijk het dubbele kosten van wat je in België betaald. Ik vind dat duur. Want ik vind de Belgische restaurantprijzen al duur.
En dan heb je nog geen glas wijn gedronken bij je eten…
Wat je dan wel weer mag is een karaf kraantjeswater ipv flessenwater vragen bij het eten. Hier in België flikkeren ze je bijna buiten als je het nog maar durft te denken, daar is dat de meest normale zaak ter wereld.
Vind ik dus ook, want why the fock zouden we bakken geld moeten betalen voor fancy flessenwater als het gewoon lekker en drinkbaar uit de kraan komt gelopen? Denk je meteen ook nog eens aan het milieu zo. Nèh.
◊ Boodschappen doen is dan niet zoveel duurder dan hier. Prijzen daar liggen lichtjes hoger, maar niet merkelijk hoger.
Valt allemaal best wel mee dus…
Wat zorgt er dan wèl voor dat iedereen de opmerking ‘Amai, naar Noorwegen?! Da’s toch keiduur?!’ maakt?
Het reizen op zichzelf.
Yep.
◊ Voor de 6 ferry’s die we namen en de x-aantal bruggen die we overreden betaalden we alles samen een dikke vette €700.
Zot veel.
◊ En om onze 4809km te kunnen rondbollen, tankten wij een luttele €880 bij elkaar. Is de benzine daar duurder dan hier? Duidelijk.
◊ Om efkes de vergelijking te maken: vorig jaar reisden wij 2 weken doorheen Italië en reden een 3115 km bij elkaar, goed voor iets meer dan €600 aan tol en benzine. Dit jaar reden wij dus 4809 km bij elkaar, die goed was voor iets meer €1500 aan tol en benzine.
Dat is ofwel €0.33/km ofwel €0.2/km. Een merkelijk verschil dus.
Is een reis naar Noorwegen dan echt zo duur? Awel, als wij het gehele totaalplaatje bekijken: ik zou zeggen van niet. Alles hangt er natuurlijk van af hoe je reist.
Reis je zoals wij, zoveel mogelijk zelfvoorzienend (in een camper dus) en vooral om te genieten van de natuur en al die pracht te ontdekken? Dan valt dat eigenlijk heel goed mee.
Ben je van het principe ‘doe es zot’ en wil je minstens om de twee dagen gaan uiteten, een fancy camper huren (wij reizen met een eigen camper, scheelt ook weer natuurlijk), iedere avond uw camper op een 5 sterren-camping parkeren (of uw kont in een 5 sterren-hotel), elke dag een glas wijn drinken als aperitief, ieder museum dat je tegenkomt bezoeken en ga zo maar door? Dan, ja… begin maar alvast wat extra centjes opzij te zetten.
Maar voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-toerist, ofte: de gemiddelde werkende Belg, zoals gij en ik valt het allemaal best wel mee 😉
And in the end… het is iedere euro dubbel en dik waard.
Want dat wij minstens om de twee dagen eens tegen elkaar zeggen dat we terug willen… ♥
XO,
Anneke
O wauw, die foto’s. Krijg spontaan zin om halsoverkop naar Noorwegen te vertrekken, het blijft namelijk een van mijn favoriete landen. En het is ook niet eens zo gekke ver weg.
En dan vatten de foto’s nog niet de helft van de schoonheid die we in het echt zagen… 🙂
Yep, hier is het ook een favorietje. Wat zeg ik… Noorwegen staat gewoon op nummer 1 😉
Ennnn SAVE. Zalige post, die hou ik bij. Alleen begin ik nu te twijfelen aan het camper-gedeelte. Wij zouden die moeten huren en voor 3 weken komt dat op een 2000 of 3000€. Met de auto en de tent en AirBnb’s dan zeker 😉